De Waterkant logo
U bent hier: Home >> groepen


Op zoek naar een interessante en leuke activiteit om samen met je vereniging, familie of vrienden te doen? De Waterkant organiseert wandelingen met een ervaren natuurgids in het Osbroek of de Gerstjens, twee prachtige natuurgebieden aan de Dender in de omgeving van Aalst.

De Gerstjens waren ooit een natuurlijk overstromingsgebied van de Dender en vormen nu een groene zone langs de rechteroever van de Dender. De historiek, het scherpe contrast tussen totaal verschillende vegetatietypes op een kleine oppervlakte en de daaruit voortvloeiende biologische rijkdom, het gedeeltelijke parklandschap en de grachten, kasteelwallen en waterpartijen maken van de Gerstjens een uniek natuurgebied.

Het Osbroek is een slibvlakte, door een meander van de Dender uitgegraven in de zacht hellende linkeroever, aan de zuidkant van de plek waar later Aalst groeide. Het werd een elzenbroek dat regelmatig onderliep bij hoge waterstand. Hier zijn zeer oude sporen (van -6000 jaar) van de eerste landbouw in de streek aangetroffen. Het Osbroek telt een grote verscheidenheid aan ongewervelde dieren. Bovendien herbergt het een rijk vogelbestand met een vijftigtal soorten die hier als broedvogel voorkomen. De resterende kleine vijvers vertonen een rijke verscheidenheid aan planten.

img scholen